Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-05-03@15:37:05 GMT

خشکی هوای یزد به خشت و گِل بافت تاریخی هم رحم نمی کند!

تاریخ انتشار: ۲۶ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۷۷۷۱۳۴

خشکی هوای یزد به خشت و گِل بافت تاریخی هم رحم نمی کند!

استاد دانشگاه یزد گفت: خشکی هوا می تواند بافت تاریخی شهر یزد را تحت تاثیر قرار دهد. چرا که سازه های خشتی برای بقا و پایداری به درصد خاصی از رطوبت نیاز دارند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصرفرهنگ؛ سید مجید میررکنی، استادیار بخش فیزیک فضا دانشگاه یزد گفت: خروجی تمام مدل های جهانی اقلیمی نشان میدهد دمای میانگین کره زمین افزایش یافته و تغییر اقلیم برای کره زمین اتفاق افتاده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: رخداد تغییر اقلیم سبب عدم تعادل در چرخه آب شده است. البته شایان ذکر است منظور از آب هر سه فاز دی اکسید هیدروژن یعنی آب، یخ و بخار آب است. به دلیل افزایش دما، که نمود بارز تغییر اقلیم است، ظرفیت گنجایش بخار آب در جو افزایش پیدا کرده و بدین ترتیب تبخیر افزایش یافته است. افزایش تبخیر سبب خشکی رو به افزایش مناطق خشک به خصوص استان یزد شده است.

دکتر میر رکنی هشدار داد: تبعات حاصل از خشکی هوا بسیار متعدد و زیانبار است. برای مثال خشکی هوا می تواند بافت تاریخی شهر یزد را تحت تاثیر قرار دهد. همانطور که میدانید سازه های خشتی برای بقا و پایداری به درصد خاصی از رطوبت نیاز دارند. در دوره های گذشته، رطوبت لازم از قنات های عبوری از زیر این سازه ها تامین می شد. اما متاسفانه اکنون خشک شدن آب قنات ها و افزایش دما سبب کاهش رطوبت شده و عامل تهدید کننده برای حفظ و بقا بافت تاریخی شهری مانند شهر یزد است.

وی با اشاره به ثبت جهانی بافت تاریخی شهر یزد و لزوم حفظ، حراست و توجه بیشتر به این بافت تاکید کرد: در صورت عدم تامین رطوبت لازم، روند تخریب بافت خشتی شتاب خواهد گرفت. به بیان دیگر فرسایش حاصل از خشکی بیش از اندازه سبب تخریب بافت تاریخی شهر یزد خواهد شد.

استادیار, بخش فیزیک فضا, دانشگاه یزد اذعان داشت: همانطور که پیش تر گفتم، افزایش دما سبب خشک تر شدن مناطق خشک شده است. البته این پدیده جدای از رخدادهای خشکسالی است که استان یزد در چند سال اخیر شاهد آن بوده است. متاسفانه در حال حاضر از یک سو، تغییر اقلیم عامل موثر در کاهش بارندگی بوده و از سوی دیگر، این رخداد سبب افزایش تبخیر شده و بنابراین موجودی آب کاهش یافته است.

وی با بحرانی خواندن وضعیت مصرف آب در یزد بیان داشت: در صورتی که الگوی مصرف آب را تغییر ندهیم متاسفانه در آینده نزدیک شاهد یزد بدون شهروند خواهیم بود اما تغییر الگوی مصرف در کشاورزی، صنعت و شرب میتواند به حفظ و بقای یزد کمک کند.

میررکنی با اشاره به راه حل های موجود برای مواجهه با پدیده تغییر اقلیم اظهار کرد: به نظر بنده بهترین راهبرد در مواجهه با تغییر اقلیم، راهبرد تغییر در برابر تغییر است. البته این راهبرد جدیدی نیست. نیاکان ما بیشتر به امر تجارت، بازرگانی و صنایع کم آبخواه اشتغال داشته اند. در اکثر موارد، با طبیعت و اقلیم سازگار بوده اند. همانطور که میدانید تمدن های بسیاری به دلیل عدم سازگاری با اقلیم نابود شده اند. پس انسان هرگز نمی تواند در جنگ با طبیعت پیروز شود. همانطور که سازمان های بین المللی پیشنهاد کرده اند در مواجهه با تغییر اقلیم، سازگاری حرف اول را میزند. به نظر بنده یزدی ها بیش از همه این اصل را در ادوار گذشته رعایت کرده اند. معماری سازگار با اقلیم، سیمای بارز این اصل است. پس تغییر در راستای سازگاری با تغییر اقلیم میتواند راهگشا باشد و در غیر اینصورت محکوم به فنا هستیم.

انتقال آب کافی نیست

وی طرح انتقال آب را راه حلی مفطعی دانست و تاکید کرد: با توجه به مرگ بخش عمده آبخوان های استان انتقال آب امری اجتناب ناپذیر است، اما اگر تغییر الگوی مصرف را رعایت نکنیم در واقع فقط زمان واپاشی را کمی به عقب خواهیم انداخت.

میر رکنی افزود: لازم است توجه داشته باشیم «تغییر الگوی مصرف آب» با «مدیریت مصرف آب» کاملا متفاوت است. در مدیریت مصرف آب تغییر در کشاورزی، صنعت و شرب خیلی مد نظر قرار نمیگیرد. اما تغییر در کشاورزی، صنعت و شرب نقش اساسی در تغییر الگوی مصرف آب بازی میکند.

وی اضافه کرد: در حال حاضر، در عرصه صادرات و واردات آب مجازی عامل اصلی است. آب مجازی یعنی این که برای تولید یک هندوانه یا یک لیتر شیر گاو به طور تقریبی به 400 لیتر آب نیاز است. چه نیازی است استانی که به شدت خشک است کشاورزی و صنایعش بیشترین مصرف آب مجازی را داشته باشد؟ به بیان دیگر چه نیازی است که آب و خاک را صادر کنیم ؟

هواشناس یزدی در پایان تاکید کرد: عدم توجه و برنامه ریزی برای مواجهه با تغییر اقلیم ضرر و لطمات جبران ناپذیری خواهد داشت که اقدام به موقع و حساب شده تمام دستگاه های مرتبط و همکاری مراکز علمی را می طلبد.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۷۷۷۱۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جهان در موقعیت حساسی قرار دارد/ عملیات وعده صادق در طول تاریخ ایران بی‌نظیر است

حجت‌الاسلام علیدادی سلیمانی با اشاره به احترام و افتخار به عملیات تاریخی سپاه گفت: این عملیات نه فقط برای قرن ما که در طول تاریخ ایران بی‌نظیر است و سابقه ندارد این چنین قدرت نمایی با منطق و با حساب اتفاق بیفتد.

به گزارش گروه استان‌ها خبرگزاری دانشجو، حجت السلام حسن علیدادی سلیمانی نماینده، ولی فقیه در استان و امام جمعه کرمان در نشست حکمت مطهر که به مناسبت هفته عقیدتی سیاسی در سپاه و بسیج و همچنین بزرگداشت مقام استاد شهید مرتضی مطهری برگزار شد؛ گفت:احترام به معلم به قدری بالاست که امیرالمومنین (ع) فرمودند: "اگر کسی به من حرفی بیاموزد مرا بنده خود کرده است " این نگاه بالنده و برتر اسلام به موضع تعلیم و تربیت است، لذا کسانی که در کرسی تعلم قرار می‌گیرند و آن‌هایی که در کرسی تعلم قرار می‌گیرند، هر دو باید به حقوقی که اسلام برای هر بخش در نظر گرفته است کامل توجه کنند.

وی افزود: بحث تعلیم و تربیت بحث بسیار مهم و ارزشمندی در نگاه دینی است.

او با اشاره به احترام و افتخار به عملیات تاریخی سپاه؛ عنوان کرد: این عملیات نه فقط برای قرن ما که در طول تاریخ ایران بی‌نظیر است و سابقه ندارد این چنین قدرتنمایی با منطق و باحساب اتفاق بیفتد.

نماینده، ولی فقیه و امام جمعه کرمان در ادامه گفت:جمع شما پاسداران جمعی است که سهم عمده مال شماست و شما پاسداران انقلاب این افتخار را تحت فرماندهی مقام معظم رهبری و با رویکرد و جهت ولایی و اهل بیتی در طول تاریخ ثبت کرده‌اید و تاریخ ایران را برای همیشه درخشان کردید و کاری که سپاه انجام داد بعد‌ها در مورد آن کتاب‌ها خواهند نوشت و هرچه جلوتر برویم زوایای آن مشخص‌تر خواهد شد و نه تنها برای نسل فعلی که نسل‌های بعد از ما هم به آن افتخار خواهند کرد.

وی افزود: ما در یک موقعیت بسیار حساس قرار داریم که نه تنها فقط ما که دنیا در موقعیت حساسی قرار دارد.

او اظهار داشت: تغییر و تحول در دنیا سرعتش فوق العاده بالاست و همه علت‌های تغییر و تحول حتی دست کسانی که می‌خواهند تغییر و تحول دهند هم نیست گاهی اوقات علت‌هایی در کنار آن خلق می‌شود و مسیر تغییر و تحول را به سمت دیگری می‌برد.

حجت‌الاسلام علیدادی سلیمانی گفت: ما در شرایطی زندگی می‌کنیم که در یکی از بی‌رحمانه‌ترین جنگ‌ها بر ما تحمیل شده است جنگ ترکیبی که دارای پیچیدگی و ابهامتی است.

وی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری که می‌گویند ما در پیچ تاریخی قرار داریم؛ عنوان کرد: پیچی تاریخی یعنی کشور در شرایطی قرار دارد که جنگ ترکیبی و چند ضلعی بر ما تحمیل شده است.

شایان ذکر است این نشست با تجلیل از مربیان برتر عقیدتی وسیاسی همراه بود.

دیگر خبرها

  • تأثیرات گوناگون تغییرات اقلیمی بر زندگی انسان
  • سفر یک روزه طلاب خراسان جنوبی به بافت تاریخی خوسف/شکوه معماری
  • سفره یک روزه طلاب خراسان جنوبی به بافت تاریخی خوسف/شکوه معماری
  • فرهنگ مصرف نان مردم باید تغییر کند
  • دلیل بارش‌های ناگهانی و سیل آسا در ایران چیست؟
  • جهان در موقعیت حساسی قرار دارد/ عملیات وعده صادق در طول تاریخ ایران بی‌نظیر است
  • کسری مخازن آبهای زیرزمینی تربت‌حیدریه از ۵۰ میلیون مترمکعب فراتر رفت
  • رکورد صدور پروانه در بافت‌های فرسوده شکسته شد
  • رکوردشکنی صدور پروانه در بافت‌های فرسوده
  • بافت زنده، ارزشمندوتاریخی شهرندوشن مرمت وبازسازی می‌شود